TERBORG - In de Achterhoekse stad Terborg is met een opgraving de gehele bewonergeschiedenis vanaf de 14e tot de 21e eeuw blootgelegd. Archeodienst Gelderland noemde dinsdag deze operatie uniek voor Oost-Nederland.

De opgraving wordt deze week afgerond waarna op de historische grond een woonwijk wordt gebouwd.

Op een terrein van 4000 vierkante meter zijn bij zeven historische woningen steen- en houtresten opgegraven.

Volgens Archeodienst Gelderland kan daardoor voor de eerste keer in Oost-Nederland de complete bewonersgechiedenis van een middeleeuwse stad in de 14e eeuw tot de moderne stad in de 21e eeuw worden vastgelegd.

''Zelfs in goed onderzochte steden als Deventer en Zutphen heeft deze kans zich nog nooit voorgedaan. Dat komt omdat de oudste woningen op zand waren gefundeerd en die houten palen vergaan. In Terborg zijn de houtresten bewaard gebleven in de veengrond", aldus een woordvoerder van het archeologisch bureau.

Vlechtwerk

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt bij het laboratoriumonderzoek van het archeologisch materiaal betrokken. Naast de constructieve houten delen en stenen zijn vlechtwerken met leemrestanten gevonden die de wanden van de woningen bedekten.

Volgens Archeodienst is in Terborg de overgang van de vroegmiddeleeuwse houtskeletbouw naar de latere steenbouw mooi in beeld gebracht. De opgraving heeft ook een gouden trouwring en een zilveren ring met een edelsteen uit de vijftiende eeuw opgeleverd.