Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

‘Mogelijk bloed van onthoofding Lodewijk XVI ontdekt’

AMSTERDAM – Spaanse wetenschappers hebben mogelijk bloedresten ontdekt van de onthoofding van koning Lodewijk XVI, die in 1793 tot de guillotine werd veroordeeld tijdens de Franse revolutie.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De onderzoekers van het Instituut voor Evolutionaire Biologie in Barcelona hebben de vermoedelijke bloedresten van de koning ontdekt in een versierde kalebas uit 1793, die als opbergplaats werd gebruikt. 

Uit een DNA-analyse van het bloed in de uitgeholde pompoen blijkt dat het afkomstig is van een persoon met een genmutatie die zorgde voor blauwe ogen, een eigenschap waar Lodewijk XVI om bekend stond.

Het DNA-profiel van het bloed is verder zo zeldzaam dat het volgens de onderzoekers zeer waarschijnlijk afkomstig is van een koninklijke familie.

DNA-analyse

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Forensic Science International: Genetics. “We hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd van de persoon wiens bloed in de kalebas zit", verklaart hoofdonderzoeker Carles Lalueza-Fox op Discovery News. "We hebben het bewijs dat hij mogelijk een koning was”

De bloedresten in de kalebas zijn waarschijnlijk afkomstig van een zakdoek. Op de gedecoreerde pompoen staat de tekst ‘Maximilien Bourdaloue doopte op 21 januari zijn zakdoek in het bloed van Lodewijk XVI na zijn onthoofding.’

Aandenken

Volgens Lalueza-Fox is dat opschrift goed verklaarbaar. “In getuigenissen van de onthoofding wordt beschreven dat er veel bloed was bij het schavot na de onthoofding van de koning en dat veel mensen hun zakdoeken door het bloed haalden”, verklaart de onderzoeker.

Gedecoreerde pompoenen werden  in de achttiende eeuw vaak gebruikt om spullen in te bewaren. “Voor de doorsnee persoon was het in die tijd waarschijnlijk heel logisch om een waardevol aandenken in een kalebas te stoppen”, aldus Lalueza-Fox.

Hart

Het onderzoek naar de bloedresten is nog niet afgelopen. Om definitief te bewijzen dat het bloed van Lodewijk XVI afkomstig is, wil Lalueza-Fox het DNA vergelijken met dat van een familielid van Lodewijk XVI.

Zijn zoon, Lodewijk XVII werd in 1795 gedood op 10-jarige leeftijd. Het hart van de jongen is altijd bewaard gebleven in het familiegraf in de baseliek van Saint-Denis.

“Als we definitief bewijs willen, moeten we het bloed vergelijken”, aldus Lazuela-Fox.

Aanbevolen artikelen