BAARN – Wie zich af en toe anders gedraagt dan hij normaal doet, houdt er een betere mentale gezondheid op na. Dat blijk uit onderzoek van de Wake Forest University.

Mensen voelen zich beter over zichzelf wanneer ze zich een keer anders gedragen dan dat ze normaal doen. Hoewel 'echtheid' geassocieerd wordt met emotioneel en intellectueel constant gedrag, voelen zich vaak meer zichzelf wanneer ze zich anders gedragen dan normaal.

Bijvoorbeeld; iemand die zichzelf als onvriendelijk en bot beschouwd, voelt zich meer zichzelf wanneer hij vriendelijk, zorgzaam en netjes is.

En iemand die normaal erg nonchalant en nalatig is voelt zich meer zichzelf wanneer hij toegewijd is. Ook wordt echtheid vaker geassocieerd met extravert gedrag, ook al karakteriseert iemand zichzelf als introvert.

Het gedrag van ruim 140 studenten werd geobserveerd tijdens verschillende activiteiten. Ze deden spelletjes zoals Twister en discussieerden over medische vraagstukken. Ook moesten ze aangeven of hun gedrag overeen kwam met hun ware persoonlijkheid en wat ze als een ware identiteit beschouwen.

Flexibel zijn
Volgens de onderzoekers is het gezond dat mensen zich af en toe anders gedragen. Niet alleen voelden de studenten zich beter over zichzelf, het is gezond om flexibel met je persoonlijkheid om te gaan. Normaal zijn mensen gewend altijd hetzelfde te doen of reageren. Je mentaal aanpassen aan een situatie is eigenlijk heel gezond.

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Personality.