AMSTERDAM - Vrouwen voelen zich niet minder mooi als ze naar foto's van mooie vrouwen kijken. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Zwenny Bosch die bekeek hoe vrouwen zichzelf met seksegenoten vergelijken.

Zij noemt deze conclusie verrassend, omdat gedacht wordt dat het kijken naar knappe andere vrouwen altijd een negatief effect op het zelfbeeld heeft.

De onderzoeker liet foto's zien aan ongeveer vierhonderd vrouwen tussen 17 en 25 jaar. Hieruit bleek dat er een groep vrouwen is - zogenoemde vergelijkers - die zich beter over zichzelf voelen wanneer ze naar een aantrekkelijke vrouw kijken.

Andersom voelen deze vrouwen zich minder mooi als ze naar een minder knappe vrouw kijken.

Invloed

Bij de andere groep, lage-vergelijkers genoemd, bleek het bekijken van foto's van mooie vrouwen nauwelijks invloed te hebben op hun zelfbeeld, licht Bosch telefonisch toe. Wel vond bij deze groep soms het tegenovergestelde effect plaats.

De oorzaak voor het verschil tussen deze groepen is dat de 'vergelijkers' niet weten hoe aantrekkelijk ze zijn. Ze denken snel dat ze iets gemeen hebben met anderen en veranderen hun zelfbeeld constant.

Het onderzoek laat zien dat het pas mogelijk om te voorspellen hoe een vrouw zich over zichzelf voelt als duidelijk is bij welke groep ze hoort.

Bosch promoveert donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen.