AMSTERDAM - De meeste hiv-patiënten kunnen net zo goed behandeld worden met één medicijn als met de nu gangbare therapie waarbij drie middelen worden toegediend.

Dat stelt arts-onderzoeker Wouter Bierman in zijn proefschrift, waarop hij dinsdag promoveert aan het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam.

Volgens Bierman leidt behandeling met alleen zogenoemde proteaseremmers, middelen die voorkomen dat hiv nieuwe virussen aanmaakt, tot minder bijwerkingen, lagere kosten en minder risico op virusresistentie.

Alleen aan patiënten bij wie de behandeling met één geneesmiddel niet aanslaat, zou volgens Bierman de reguliere tripletherapie moeten worden gegeven.

Belangrijke plaats

Bierman verwacht dat de therapie met alleen proteaseremmers de komende jaren een belangrijke plaats zal innemen bij de behandeling van hiv.

Hij stelt voor om nieuwe patiënten eerst met drie middelen te behandelen, als het virus een halfjaar is onderdrukt over te schakelen naar één medicijn en de behandeling alleen te intensiveren als dat nodig is.

Er moet wel nader onderzoek komen naar de veiligheid van die aanpak op de lange termijn.