AMSTERDAM – De hersenmassa van vrouwen groeit enigszins na een zwangerschap. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

De grijze massa in de hersenen van vrouwen neemt in de eerste vier maanden na een zwangerschap met een kleine, maar duidelijk meetbare hoeveelheid toe.

De lichte groei beïnvloedt onder meer hersengebieden die betrokken zijn bij ouderlijke motivatie, het verwerken van emoties en het integreren van zintuiglijke gevoelens.

Dat schrijven onderzoekers van het National Institute of Mental Health in het wetenschappelijk tijdschrift Behavorial Neuroscience.

Hersenscans

De wetenschappers onderzochten het brein van 19 vrouwen die recentelijk het leven hadden geschonken aan een kind. Ze maakten hersenscans van de proefpersonen op twee verschillende momenten: twee tot vier weken na hun bevalling en drie tot vier maanden later.

Het onderzoek wees uit dat de hoeveelheid grijze hersenmassa in het brein van de vrouwen significant was toegenomen. De hersenen van moeders die het meest enthousiast waren over hun kinderen, bleken ook het meest gegroeid, zo meldt nieuwssite Physorg.com

Moedergevoelens

De onderzoekers Craig Kinsley en Elizabeth Meyer vermoeden daarom dat de hersengroei de oorzaak is van moedergevoelens die vaak opkomen bij jonge vrouwen na de geboorte van hun kind.

Normaal gesproken verandert de hersenmassa van mensen niet zomaar. Schommelingen in de hoeveelheid grijze massa kunnen wel worden veroorzaakt door actief studeren, hersenbeschadigingen of ziektes.