AMSTERDAM – In een langdurig huwelijk wil de sleur nog wel eens toeslaan, juist omdat de echtgenoten elkaar zo goed kennen. Althans, dat is wat ze dénken. Pasgetrouwden kennen elkaar namelijk beter, zo toont nieuw onderzoek aan.

Psychologen uit Zwitserland, Duitsland en Amerika hebben zich over het onderwerp gebogen en middels onderzoek vastgesteld dat koppels, die zo’n 40 jaar bij elkaar zijn, elkaar slechter kennen dan zij die lief en leed pas twee jaar delen.

Gedacht wordt dat dit komt omdat personen in een nieuwe relatie elkaar met overgave aftasten, terwijl langdurig getrouwden ervan uitgaan dat ze elkaar al kennen, aldus The Telegraph die dinsdag over de studie bericht.

Vragen

De onderzoekers kwamen tot de conclusie door twee groepen geliefden te vorsen. De ene groep was jonger, de andere ouder, maar allemaal kregen ze dezelfde vragen. Deze waren er vooral op gericht te achterhalen hoeveel de deelnemers van hun partner wisten, wat betreft voorkeuren voor eten, films en keukenmeubilair.

Hieruit bleek dat de jongere deelnemers (allen tussen de 19 en 32 jaar en gemiddeld twee jaar en een maand bij elkaar) meer wisten te vertellen over de smaak van hun levensgezel. De oudere groep (tussen de 62 en 78 jaar, met een gemiddelde relatie van 40 jaar en 11 maanden) maakte zelfs in alle categorieën meer fouten dan hun jongere evenknieën. De meeste incorrecte antwoorden werden gegeven over het eten.

Verbaasd

De onderzoekers, die hun werk opgenomen zagen in de Journal of Consumer Psychology, zeggen verbaasd te zijn over de resultaten. "De oudere koppels maakten door de bank genomen slechtere inschattingen van de voorkeuren van hun partner. Verrassend, omdat zij veel meer tijd en mogelijkheden hebben gehad om elkaar te leren kennen", aldus het onderzoeksrapport.

Of het effect het resultaat is van een gebrek aan wederzijdse interesse van langdurig getrouwden, is niet helemaal duidelijk. Onderzoeker Benjamin Scheibehenne (Universität Basel): "Een reden kan zijn dat oudere stellen minder opletten, omdat ze het idee hebben dat hun relatie toch al een stevige basis heeft."