Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vrouw met softie kijkt eerder naar andere mannen

AMSTERDAM – Slecht nieuws voor Jan Smit en Thomas Berge: een nieuwe studie heeft uitgewezen dat vruchtbare vrouwen eerder omkijken naar andere mannen, wanneer zij zelf een partner hebben met een 'baby face'.
Door NU.nl/Pauline van Lintel

Wetenschapper van de University of New Mexico bestudeerden voor hun uitspraken 66 monogame koppels over een periode van een maand, zo bericht Fox News over het onderzoek.

Bij de mannelijke helft van de stellen werd allereerst de intelligentie becijferd en er werd in kaart gebracht hoe masculien hun verschijning is. Een sterke kaak, kin en wenkbrauw waren daarbij het meest bepalend.

Bij de vrouwelijke deelneemsters aan de studie werd vooral gekeken naar wat in hun ogen aantrekkelijk is, en of dit verschilt in hun vruchtbare- en niet vruchtbare periode.

Minder omkijken

Hieruit konden de onderzoekers concluderen dat vrouwen met een zeer mannelijk ogende wederhelft, minder omkijken naar andere mannen. Gedacht wordt dat dit komt omdat de vrouwen bij hun eigen geliefde al vinden wat ze aantrekt.

Hebben de dames hun oog echter laten vallen op een man met een zachter, minder masculien gezicht, dan blijkt hun blik eerder af te dwalen. Met name in hun vruchtbare periode was dit effect sterk.

Lange termijn

Echt grote reden tot zorgen blijken de 'baby faces' ook weer niet te hebben: één van de conclusies die getrokken kon worden was namelijk dat het verschil zich alleen voordeed wanneer geïnformeerd werd naar de seksuele aantrekkelijkheid van de heren. Ging het om ‘aantrekkelijkheid op de lange termijn’ dan was de afwijking te verwaarlozen.

"Alleen als ze punten geven voor de seksuele aantrekkelijkheid van mannen, dan wordt het verschil zichtbaar", bevestigt onderzoeker Steven Gangestad, die zijn studie opgenomen zag in het vakblad Evolution and Human Behavior.

"De boodschap die hieruit voortvloeit is dat intelligentie waarschijnlijk altijd erg belangrijk is voor de vrouw", stelt expert Martie Haselton, werkzaam voor de University of California. "Een lage intelligentie is in ieder geval voor niemand aantrekkelijk."


Lees meer over:

gezicht

Aanbevolen artikelen