AMSTERDAM – De behoefte aan pauze tijdens werk of studie is afhankelijk van de opvattingen van mensen over wilskracht. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.

De behoefte om uit te rusten van mentale inspanning zit mogelijk puur in het hoofd. Veel mensen nemen ten onrechte aan dat hun wilskracht kan ‘opraken’. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Stanford in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

“Wanneer je wilskracht ziet als iets dat gelimiteerd is, ben je sneller geneigd om moe te worden bij het uitvoeren van een moeilijke taak”, verklaart hoofdonderzoekster Veronika Job op nieuwssite ScienceDaily. “Maar wanneer je wilskracht beschouwt als iets dat niet zomaar kan opraken, kun je vaak eindeloos doorgaan.”

Schaars goed

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door verschillende proefpersonen een concentratietest te laten uitvoeren, nadat ze eerst een vermoeiende taak hadden volbracht.

De prestaties van mensen bleken erg afhankelijk van hun opvatting over wilskracht. Personen die geloofden dat wilskracht een gelimiteerd goed is, konden veel minder lang hun aandacht bij de test houden dan mensen die van mening waren dat ze zelf controle hadden over hun motivatie.

Uit het onderzoek bleek verder dat mensen die wilskracht zien als een schaars goed 35 procent meer uitstelgedrag vertonen.

Negatieve consequenties

“De theorie dat wilskracht een limiet heeft, is interessant, maar heeft negatieve consequenties”, verklaart onderzoekster Carol Dweck.

“Studenten die problemen hebben met studeren wordt vaak verteld dat er een limiet zit aan concentratie en dat ze veel pauzes moeten nemen. Maar in werkelijkheid blijkt dat mensen beter presteren als ze wilskracht zien als iets dat ongelimiteerd is", aldus Dweck.