'Baby’s zien robot aan voor mens'

AMSTERDAM – Baby’s zien robots aan voor levende wezens als de apparaten interacties aangaan met andere mensen. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers uit een nieuw onderzoek.

Kinderen van 18 maanden oud maken geen onderscheid tussen robots en mensen als de apparaten eerst contact leggen met personen in hun omgeving.

Dat blijkt uit oogbewegingen van de baby’s tijdens interacties met robots, zo melden wetenschappers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Neural Networks.

Spelletje

“De vraag is wat een robot sociaal maakt voor een baby”, verklaart onderzoeker Andrew Meltzoff op nieuwssite EurekAlert. “Waarschijnlijk wordt dat niet bepaald door hoe een apparaat er uit ziet, maar wel door hoe het zich beweegt en op welke manier het een interactie aan gaat met anderen.”

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door baby’s te confronteren met robots, terwijl ze op schoot zaten bij hun ouders. De onderzoekers stelden vervolgens kinderlijke vragen aan de robot, zoals ‘waar is je buik?’ en ‘waar zit je hoofd?’. De robot wees vervolgens steeds naar het juiste lichaamsdeel.

De baby’s volgden het gesprek door hun blik heen en weer te laten gaan tussen onderzoeker en de robot.

Aandacht

Uiteindelijk lieten de wetenschappers de baby’s alleen met de robots. De apparaten begonnen dan met hun hoofd te bewegen en maakten geluiden om de aandacht van de kinderen te trekken.

De baby’s volgden de blik van de robot op dat moment met hun ogen. Volgens de wetenschappers suggereerden die oogbewegingen dat de kinderen de robot aanzagen voor een menselijk wezen.

Interacties

Kinderen van 18 maanden oud kunnen normaal gesproken al een verschil maken tussen levende wezens en levensloze objecten. Ze volgen met hun ogen vaak wel de bewegingen van mensen of dieren, maar reageren met hun blik bijvoorbeeld niet op een schommelstoel die heen en weer beweegt.

“Deze studie suggereert dat een zogenaamde menselijke robot niet alleen het uiterlijk van een mens moet hebben, maar ook interacties moet aangaan met mensen”, aldus onderzoeker Rajesh Rao.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie