'Meertaligheid verbetert hersenfunctie'

AMSTERDAM – Het spreken van twee of meer talen in het dagelijks leven leidt tot betere prestaties van de hersenen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers.

Meertaligheid heeft vooral een positieve invloed op de uitvoerende werking van het menselijk brein. Mensen die meerdere talen door elkaar heen spreken, presteren beter bij opdrachten waarbij ze zich snel achter elkaar op verschillende taken moeten concentreren.

Dat concludeert onderzoeker Jared Diamond van de Universiteit van Californie in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science op basis van meerdere onderzoeken.

Aandachtssysteem

“Het vermogen om twee talen te gebruiken en om van tevoren niet te weten welke van de twee je gaat gebruiken, verandert de werking van je brein”, verklaart onderzoekster Ellen Bialystok op Discovery News. Haar onderzoeken worden veelvuldig geciteerd in de nieuwe publicatie.

Vooral het zogenaamde uitvoerende aandachtssysteem van de hersenen zou verbeteren door tweetaligheid. Dit uitvoerende syteem zorgt er voor dat mensen in staat zijn om zich te focussen op een taak en irrelevante informatie kunnen negeren. 

Multitasken

De nieuwe bevindingen zijn vooral gebaseerd op de prestaties van tweetalige mensen bij testjes in een laboratorium. Proefpersonen die twee talen spreken, blijken bijvoorbeeld relatief goed te presteren bij taken waarbij ze moeten ‘multitasken’.

“Vergis je daar niet in”, aldus Bialystok. “Iedereen presteert slechter bij multitasking, maar tweetaligen presteren in verhouding minder slecht.

Woordenschat

Toch zit er volgens de onderzoekster ook een nadeel aan tweetaligheid. “Meertalige kinderen hebben over het algemeen een iets kleinere woordenschat in beide talen dan kinderen die maar een taal spreken”, verklaart Bialystok. “Maar als je alles bij elkaar optelt, kennen meertalige kinderen waarschijnlijk wel meer woorden.”
 

 

 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie