'Aardige mannen krijgen het meisje'

AMSTERDAM – Dat vrouwen zich maar wat graag inlaten met het type 'foute man' blijkt een mythe: attente, behulpzame en onbaatzuchtige mannen maken althans meer indruk. Dat stellen Britse psychologen na onderzoek onder vrouwelijke tweelingen.

In de oertijd kon men misschien nog indruk maken met een fit en sterk fysiek, maar de mens evolueert en daarmee zijn andere eigenschappen op de voorgrond geschoven. Mannen zouden vandaag de dag dan ook vooral indruk maken door zich een betrouwbare familieman te tonen.

"Het tonen van altruïsme geeft aanwijzingen dat het om een goede, potentiële ouder gaat, die er voor de lange termijn is. Dit leidt tot een link tussen onbaatzuchtigheid en seksuele selectie", bevestigt onderzoeker Tim Phillips donderdag in The Telegraph.

Tweelingen

Phillips en zijn team, als wetenschappers verbonden aan de University of Nottingham en King’s College in Londen, staven hun uitspraken met een onderzoek onder tweelingen.

De tweelingen (70 eeneiige en 87 twee-eiige) werd gevraagd vragenlijsten in te vullen die moesten uitwijzen hoe altruïstisch de proefpersonen zelf waren. Hierna werd gevraagd of zij diezelfde eigenschappen aantrekkelijk zouden vinden bij een potentiële partner.

De antwoorden die hieruit volgden suggereren dat 'onbaatzuchtige genen' een langere adem hebben dan een egoïstisch DNA-profiel.

Puzzel

"Deze resultaten waren consistent wanneer het ging om altruïsme binnen het kader van seksuele selectie", aldus Phillips. "Het werpt een geheel nieuw licht op de puzzel van onbaatzuchtig gedrag, die op het eerste gezicht een breuk vormt met de evolutietheorie."

De resultaten van de studie zijn terug te vinden in de British Journal of Psychology.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie