Eerste beelden van botsing asteroïden

WASHINGTON - Voor het eerst zijn beelden gemaakt van een botsing tussen twee kleine asteroïden, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De ruimtetelescoop Hubble heeft een bizar X-vormig object gevonden, dat astronomen nooit eerder hadden gezien.

Het 122 meter grote object tussen Mars en Jupiter is vermoedelijk het gevolg van een botsing van twee voorwerpen. De botsing moet de kracht hebben gehad van een kleine atoombom, stelde astronoom David Jewitt van de Universiteit van Californië. De botsing moet in februari of maart 2009 hebben plaatsgevonden.

Atoombom

Een van de rotsblokken was 3 tot 5 meter in doorsnee, de andere iets groter. De botsing gebeurde met een snelheid van ongeveer 18.000 kilometer per uur. Volgens astronoom David Jewitt van de Universiteit van Californië moet de klap de kracht hebben gehad van een kleine atoombom.

Door de straling van de zon is een lange stofstaart achter de 'X' ontstaan. ''De observatie is belangrijk om te weten waar het stof in het zonnestelsel vandaan komt. We willen weten hoe veel van dat stof komt van botsende kleine planeten of van uitdovende planeten'', zei Jewitt.

Botsingen tussen asteroïden zijn relatief gebruikelijk in de ruimte.

Eerste beelden botsing asteroïden

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie