'Nieuw vleesetend zoogdier ontdekt'

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben een tot voor kort onbekend vleesetend zoogdier ter grootte van een kat ontdekt in Madagaskar.

Het nieuw ontdekte zoogdier heeft qua uiterlijk veel weg van een fret en leeft waarschijnlijk voornamelijk rondom het water. De tanden en klauwen van het dier wijzen er op dat zijn voedsel  bestaat uit weekdieren en krabben.

De 'vleeseter' is voor het eerst gesignaleerd door wetenschappers van het Durrell Wildlife Conservation Trust. Ze hebben het dier de naam Durrel’s vontira gegeven en doen verslag van hun ontdekking in het wetenschappelijk tijdschrift Systematics and Biodiversity.

Planteneters

Het gebeurt niet vaak dat wetenschappers op een onbekend, vleesetend zoogdier stuiten. De laatste vleeseter werd 24 jaar geleden ontdekt.

“De kans om een herbivoor oftewel een planteneter te vinden, is altijd groter, omdat er meer van zulke dieren bestaan”, verklaart onderzoeker John Fa op National Geographic News. “Carnivore dieren zijn meer gespecialiseerd en daarom zijn ze in aantallen minder goed vertegenwoordigd.”

Gevangen

De beschrijving van de nieuwe diersoort heeft enige tijd in beslag genomen. De eerste Durrel’s vontira werd in 2004 al waargenomen, zwemmend in het Alaotra-meer in Madagaskar.

Sindsdien hebben de onderzoekers nog enkele exemplaren van de soort opgespoord. Van sommige individuen maakten ze alleen een foto, anderen hebben ze tijdelijk gevangen.

De wetenschappers vermoeden dat de Durrel’s vontira ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd door landbouw. Ze schatten dat de totale populatie van de diersoort bestaat uit hooguit vijftig expemplaren.

Verrassing

“Gek genoeg hebben we voor deze ontdekking nooit mensen horen praten over deze soort”, verklaart hoofdonderzoeker Fa. “Het was een complete verrassing voor ons toen we dit dier voor het eerst zagen zwemmen.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie