Rus vindt 'Kaukasisch Stonehenge'

AMSTERDAM - Een Russische archeoloog zegt de ruïnes van een 'Kaukasisch Stonehenge' te hebben gevonden. De bouwwerken zouden afkomstig zijn van een beschaving die in de bronstijd in het zuiden van Rusland woonde.

In een van tweehonderd nederzettingen in de Noordelijke Kaukasus, stammend uit 1600 voor Christus, werden ongebruikelijke cirkelvormige stenen patronen gevonden, zei Andrej Belinskiy dinsdag.

De nederzettingen werden in de afgelopen vijf jaar blootgelegd door Russische en Duitse onderzoekers.

Kalender

Belinskiy vergeleek de structuur met het monument Stonehenge in het zuidwesten van Engeland. "Iedere structuur met een ongebruikelijke vorm kan verband houden met een kalender", zei hij.

De patronen komen volgens hem niet overeen met schuren en huizen die in andere nederzettingen zijn gevonden.

Uit versieringen in aardewerk dat in de omgeving is gevonden zou blijken dat handwerkslieden bekend waren met astronomie en kalenders. De beschaving heeft echter geen geschreven bronnen achtergelaten en over haar etnische oorsprong is evenmin iets bekend.

Veehouders

Russische en Sovjet-historici hebben in het verleden in Rusland en Centraal-Azië vaker structuren uit de bronstijd gevonden die gebruikt werden als kalenders en omgeven waren door in cultuur gebrachte landschappen.

Volgens Belinskiy waren de bewoners van deze nederzettingen veehouders. In de nederzettingen werden zorgvuldig ontworpen huizen gebouwd met ovale binnenplaatsen voor het vee. Ze werden gebouwd op bergplateaus tussen de rivier de Koeban en het huidige Kislovodsk.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie