'Vissen hadden als eerste seks'

AMSTERDAM – Vissen waren vermoedelijk als eerste dieren in staat tot seks doormiddel van copulatie. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie op fossielen van primitieve haaien.

Primitieve vissen hadden waarschijnlijk 400 tot 410 miljoen jaar geleden al een geavanceerde vorm van seks. De dieren copuleerden op een intieme manier waarbij het mannetje zijn geslachtsorganen inbracht bij het vrouwtje om zijn sperma te lozen.

Dat hebben onderzoekers van het Natural History Museum in Los Angeles bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Society of Vertebrate Paleontology.

“Dit was niet gewoon broeden in het water, maar seks waar ze plezier aan beleefden”, verklaart hoofdonderzoeker John Long op Discovery News.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door organen van 380 miljoen jaar oude fossielen van de primitieve vissoort placodermi te bestuderen. Uit hun bevindingen bleek dat de diersoort waarschijnlijk al enkele tientallen miljoenen jaren eerder het vermogen tot copulatie had ontwikkeld.

Kaken

Volgens hoofdonderzoeker Long speelden naast de geslachtsorganen ook de kaken van de primitieve vissen een belangrijke rol bij seks. “Kaken zijn in de loop van de evolutie mogelijk niet ontstaan voor voeding, zoals we tot nu toe aannamen”, aldus Long. “Veel haaien gebruiken hun kaken namelijk om de vinnen van vrouwtjes vast te grijpen, zodat ze vervolgens kunnen copuleren.”

Verder vermoeden de onderzoekers dat de ontwikkeling van de eerste geslachtsorganen werd beïnvloed door genen die ook betrokken zijn bij de vorming van ledematen.

Buikvin

“Het lijkt er op dat ledematen en geslachtsorganen zich ontwikkelden via dezelfde genetische weg”, aldus Long. “Het is dus waarschijnlijk geen toeval dat placodermen niet alleen als eerste een buikvin ontwikkelden, maar ook als eerste geslachtsorganen kregen."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie