AMSTERDAM – Duitse wetenschappers hebben de pest aangewezen als definitieve oorzaak van de Zwarte Dood, de dodelijke epidemie die Europa tussen 1347 en 1351 in zijn greep hield.

Wetenschappers van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz hebben sporen van de bacterie Yersinia pestis aangetroffen in het DNA van skeletten uit massagraven in Nederland, Italië en Frankrijk, waarin slachtoffers van de Zwarte Dood zijn begraven.

Daarmee lijkt voor het eerst onomstotelijk te zijn bewezen dat de dodelijke epidemie werd veroorzaakt door de pest. De bevindingen van de Duitse onderzoekers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PloS Pathogens.

Ebola

Wetenschappers gingen er al langer vanuit dat de pest ten grondslag lag aan de Zwarte Dood. Tot nu toe was er echter geen overtuigend bewijs gevonden. Er bleef daardoor ruimte voor speculaties over andere oorzaken, zoals een Ebola-achtig virus of miltvuur.

Het Duitse onderzoek wijst niet alleen de bacterie Yersinia pestis aan als definitieve oorzaak van de epidemie die in Europa vele tientallen miljoenen slachtoffers maakte. De studie heeft ook nieuwe informatie opgeleverd over de manier waarop de Zwarte Dood zich over het continent verspreidde. De ziekte arriveerde volgens de onderzoekers namelijk op twee afzonderlijke plaatsen in Europa.

Ratten

De pest bereikte waarschijnlijk in november 1347 de haven van Marseille, toen ratten uit een schip de plaatselijke bevolking besmetten. Maar in Nederland zijn in een massagraf pestbacteriën gevonden van een andere stam dan de bacteriën in Frankrijk.

De wetenschappers vermoeden daarom dat de ziekte Europa ook bereikte via een andere haven in het noorden, mogelijk in Noorwegen.

“Onze bevindingen wijzen er op dat de pest naar de Europa reisde via tenminste twee wegen, waar vanuit de ziekte zich vervolgens verspreidde”, verklaart onderzoekster Barbara Bramanti op Discovery News.