'Vrouw herkent liefdesrivalen aan stemgeluid'

AMSTERDAM – Vrouwen kunnen mogelijke rivalen in de liefde herkennen aan hun stemgeluid. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuw onderzoek.

Vrouwen kunnen feilloos inschatten of de stem van andere vrouwen aantrekkelijk is voor mannen, of juist niet. Vooral rivalen met hoge en jeugdige stemgeluiden worden door vrouwen vaak gezien als een bedreiging.

Volgens wetenschappers van Pennsylvania State University is dat ook terecht. Mannen blijken vrouwelijke stemmen met een hoge frequentie namelijk als het meest aantrekkelijk te beschouwen.

Concurrentie

De bevindingen van de Amerikaanse onderzoekers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences. “De resultaten ondersteunen onze voorspelling dat vrouwen de kenmerken van stemgeluiden gebruiken om potentiële concurrenten in de liefde te kunnen herkennen”, verklaart hoofdonderzoeker David Puts in de Britse krant The Daily Telegraph.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door mannen te laten luisteren naar verschillende vrouwenstemmen. De proefpersonen moesten op basis van het geluid aangeven met welke vrouw ze het liefste een one-night-stand zouden beleven.

Hoge stem

Vervolgens kreeg een groep vrouwen dezelfde stemmen te horen. Zij slaagden er in om met succes in te schatten welke stemgeluiden door de mannen werden beschouwd als het meest verleidelijk.

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat vrouwen hun stemgeluid ook aanpassen wanneer ze in aanraking komen met een aantrekkelijke man.

“Omdat mannen een vrouwelijke stem prefereren, kun je verwachten dat vrouwen de aandacht van een man proberen te trekken door de toonhoogte van hun stem een beetje op te schroeven”, aldus David Puts.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie