ROTTERDAM - Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam blijkt een nieuwe Rembrandt in zijn collectie te hebben.

Het gaat om het schilderij Tobias en zijn vrouw, maakte het museum dinsdag bekend.

Het werk lag jarenlang in het depot van het museum en werd aanvankelijk toegeschreven aan een leerling van de zeventiende-eeuwse kunstschilder.

De ontdekking is gedaan door Rembrandtspecialist Ernst van de Wetering. Na onderzoek stelt hij ''zonder twijfel'' vast dat het schilderij is gemaakt door Rembrandt van Rijn.

Detail

Zo zijn er verschillende gelijkenissen met de ets Petrus en Johannes genezen de kreupele uit 1659.

Ook ziet Van de Wetering aanwijzingen in ''de weergave van de figuren en de plek waarin deze zijn geplaatst en de manier waarop perspectief in het werk is toegepast'' en het gevoel voor detail dat terug te leiden is naar het werk van Rembrandt.

Op het schilderij zijn een man en een vrouw bij een open haard afgebeeld. Rembrandt schilderde het in 1659 over een ouder stilleven van een andere schilder heen. Op veel plekken is de verflaag zo dun geworden, dat er sporen van het stilleven te zien zijn.

Japan

Het doek was uit het depot gehaald voor een restauratie ten behoeve van een tentoonstelling in Japan. Na de vondst stelt het museum de restauratie voor korte tijd uit om het werk tentoon te stellen voor het publiek. Het schilderij is vanaf vrijdag een maand te zien Museum Boijmans.

Het museum heeft naast dit 'nieuwe' schilderij drie andere schilderijen en 36 tekeningen van Rembrandt in de collectie.

Tobias en zijn vrouw maakt onderdeel uit van de kunstverzameling van de Stichting Willem van der Vorm, die in langdurig bruikleen is gegeven aan het Rotterdamse museum.