KATHMANDU - De NASA heeft dinsdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu een nieuw systeem gelanceerd waarmee het effect van klimaatverandering in de Himalaya gecontroleerd kan worden.

Wetenschappers, regeringen en hulporganisaties hebben onlinetoegang tot satellietbeelden van de regio en kunnen zo vroeg zien of er overstromingen of andere rampen op handen zijn.

Ook bedreigingen voor de biodiversiteit en ijsmassa's worden in de gaten gehouden.

''Dit is belangrijk voor rampenmanagement en de toekomstige verkrijgbaarheid van water'', aldus een vertegenwoordiger van Nepalese instantie voor bergontwikkeling Icimod, die het systeem genaamd Servir met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opzette.

Smeltwater

Ongeveer 1,3 miljard mensen zijn afhankelijk van smeltwater van de Himalaya-gletsjers, die volgens experts razendsnel wegsmelten. Hierdoor dreigen in het gebied in eerste instantie overstromingen te ontstaan en later grote droogte.

Er is relatief weinig bekend over het effect van klimaatverandering in het uitgestrekte gebied, vergeleken met de Noord- en Zuidpool. Milieuactivisten noemen het de derde pool vanwege de enorme waterreserves in de vorm van ijs en sneeuw.