ZEIST - De spreeuw is zaterdag in Nederland het meest geteld tijdens de Euro Birdwatch 2010. De ruim honderd vogelwerkgroepen noteerden 50.196 spreeuwen.

Tweede werd de kievit, waarvan er 33.353 exemplaren zijn waargenomen. Vorig jaar stond deze weidevogel nog op een zevende plaats met 7465 stuks.

Opvallende nieuwkomer in de top tien is de zanglijster: vorig jaar een dikke achthonderd keer geteld, dit jaar ruim 18.000 keer.

Dat maakte de Vogelbescherming zaterdag bekend.

Boerenzwaluwen

De vogeltellers noteerden ook 6471 boerenzwaluwen. Dat is volgens de Vogelbescherming bijzonder voor de tijd van het jaar, omdat de meeste zwaluwen al richting het warme zuiden zijn getrokken.

Het totale aantal getelde dieren viel tegen: 220.506 vogels tegen 663.550 twee jaar geleden. Volgens de Vogelbescherming heeft dit te maken met het slechte weer van zaterdag.

''Veel zang- en roofvogels die zo veel mogelijk boven land vliegen, hebben zaterdag een rustdagje ingelast vanwege de regen. Het prachtige weer van vrijdag had er al voor gezorgd dat veel vogels zijn doorgetrokken'', aldus de Vogelbescherming.

Bijzondere soorten

De telling van zaterdag leverde ook enkele bijzondere soorten op. Zo zijn achttien ijsgorzen, dertien rode wouwen, vijf beflijsters, een cetti-zanger en een koekoek waargenomen.

De Euro Birdwatch wordt elke twee jaar gehouden in dertig Europese landen.