AMSTERDAM – Britse fotografen hebben in Kenia een roze nijlpaard vastgelegd op beeld. Het dier lijdt waarschijnlijk aan een zeldzame aandoening.

Het lichaam van het jonge nijlpaard is grotendeels roze, maar er zitten ook nog veel grijze stipjes op zijn huid.

De fotografen Will en Matt Burrard-Lucas ontdekten het bijzondere dier langs de rivier de Mara in Kenia. Dat meldt National Geographic News.

"Net toen we aan ons ontbijt wilden beginnen, keken we op en zagen we hoe een roze nijlpaard met opengesperde bek de rivier uit kwam”, schrijven de gebroeders Burrard-Lucas op hun weblog.

Pigment

De foto’s van het dier zijn inmiddels bestudeerd door experts van de dierentuin Bronx Zoo in New York. Curator Joshua Charlton vermoedt dat het roze nijlpaard lijdt aan leucisme, een zeldzame afwijking die ervoor zorgt dat het lichaam minder pigment aanmaakt.

Leucisme wordt vaak verward met albinisme, maar dieren met die afwijking maken helemaal geen pigment aan, waardoor ze extreem gevoelig zijn voor zonlicht. Daarnaast hebben albino's meestal ook rode ogen.

Overleven

Dieren met leucisme hebben zijn minder gevoelig voor de zon, waardoor ze meestal nog redelijk goed kunnen overleven in het wild. Foto’s van het roze nijlpaard zijn hier te bekijken.