AMSTERDAM – Een tiener die ruim 3500 jaar geleden werd begraven bij Stonehenge, kwam uit het zuiden van Europa. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.

Het gebit van de opgegraven jongen suggereert volgens wetenschappers van de British Geological Survey dat hij opgroeide in het gebied rondom de Middelandse zee. In het glazuur van zijn tanden zijn namelijk chemische stoffen uit die omgeving aangetroffen.

De resten van de jongen zijn in 2005 gevonden op ongeveer drie kilometer afstand van Stongehenge. In zijn graf werd ook een opvallende ketting van amber aangetroffen. Hij staat daarom al enige tijd bekend als ‘de jongen met de barnstenen ketting’. Vermoedelijk werd het kind rond het jaar 1550 voor Christus begraven.

Status

“De jongen was ongeveer 14 tot 15 jaar oud”, verklaart onderzoekster Jane Evans op BBC News. “Alles wijst er op dat hij een belangrijke status had: de positie van zijn graf, het feit dat hij vlakbij Stonehenge is begraven en de vondst van de ketting.”

In de omgeving van Stonehenge zijn nog veel meer graven ontdekt. Twee jaar geleden werd bijvoorbeeld het lichaam van een man aangetroffen die vermoedelijk opgroeide in de Alpen. Hij staat bekend als de ‘Amesbury Archer’ en leefde waarschijnlijk ongeveer 4300 jaar geleden.

Trektochten

De vondsten wijzen er mogelijk op dat mensen uit heel Europa in de prehistorie naar Stonehenge trokken. “De tijd waarin het jongetje met de barnstenen ketting werd begraven, was een tijd waarin er nog nauwelijks werd gereisd”, verklaart onderzoeker Andrew Fitzpatrick.

“De vraag is dus waarom sommige groepen mensen toch lange tochten ondernamen. Mogelijk waren het families en kwamen ze Stonehenge bezoeken omdat het een erg beroemde en en belangrijke plek was", aldus Fitzpatrick. "Maar we weten dat niet zeker.”