Botoxinjectie vermindert overmatig kwijlen

NIJMEGEN - Botoxinjecties kunnen helpen tegen een overmatige speekselvloed van kinderen met een ernstige hersenbeschadiging. Dat blijkt uit onderzoek van een KNO-arts van het UMC St Radboud in Nijmegen, zo meldt het ziekenhuis dinsdag.

Veel kinderen met een hersenverlamming (‘cerebral palsy’) hebben last van overmatige speekselproductie.

Hierdoor kwijlen ze overmatig en worden ze vaak gemeden en uitgesloten. In veel gevallen moeten ze zelfs meerdere keren per dag van kleding wisselen en leidt het kwijlen tot huiduitslag om de mond.

Ook leidt de speekselvloed soms tot uitdrogingsverschijnselen.

Minder ingrijpend

Dit kan in ernstige gevallen deels worden verholpen met een operatie. Maar KNO-arts Arthur Scheffer van het UMC St Radboud ontdekte dat het overmatige kwijlen ook kan worden aangepakt met een botoxinjectie. Deze ingreep is aanzienlijk minder ingrijpend dan een operatie.

Scheffer gaf meer dan 130 patiënten tussen de 3 en 27 jaar onder algehele verdoving een botoxinjectie in de speekselklieren in de onderkaak. Na twee maanden was de speekselproductie bij 61 patiënten met meer dan de helft afgenomen.

Bij enkele patiënten verdween ook de uitslag om de mond en vier patiënten konden beter spreken door de ‘drooglegging’ van hun speekselproductie.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het vakblad Archives of Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie