Spinozapremie steun in rug voor onderzoekers

DEN HAAG - De vier winnaars van de Spinozapremie 2010, de belangrijkste Nederlandse onderscheiding op wetenschapsgebied, gebruiken de 2,5 miljoen euro die bij de prijs hoort om lopende onderzoeken voort te zetten of uit te breiden.

Dat maakten zij maandag bekend tijdens de uitreiking in Den Haag.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent de Spinozapremie jaarlijks toe aan wetenschappers die baanbrekend en inspirerend onderzoek doen. De prijswinnaars werden in juni al bekendgemaakt, bij de uitreiking onthulden zij wat hun plannen zijn met het prijzengeld.

Dure scanapparatuur

Psychologe Naomi Ellemers (Universiteit Leiden) kan dankzij de Spinozapremie vaker gebruikmaken van dure scanapparatuur. Dat helpt haar het gedrag van mensen te bestuderen omdat zij met bijvoorbeeld MRI-scans reacties in de hersenen van haar proefpersonen kan meten.

Biochemicus Piet Gros (Universiteit Utrecht) bestudeert het menselijk immuunsysteem. Zijn onderzoek legt de basis voor geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en reuma. Hij gebruikt de Spinozapremie voor nieuw onderzoek naar de communicatie tussen verschillende onderdelen van het afweersysteem.

Onbegrijpelijk

Classica Ineke Sluiter (Universiteit Leiden) gebruikt haar 2,5 miljoen euro onder meer om te investeren in een nieuw Grieks-Nederlands woordenboek. Het boek dat nu op scholen wordt gebruikt, is stokoud en voor de gemiddelde gymnasiast onbegrijpelijk.

Sterrenkundige Marijn Franx (Universiteit Leiden) kan zijn onderzoek naar de oudste geschiedenis van het heelal uitbreiden. Hij overweegt ook met het prijzengeld een permanente tentoonstelling in te richten over de plaats van de mens in de kosmos.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie