'Partners kunnen elkaars gedachten lezen'

AMSTERDAM – Sommige partners kunnen zo op elkaar ingespeeld raken, dat zelfs hun hersenen en zenuwstelsel gelijk gaan lopen en dit helpt de ander aan te voelen. Dat stellen Australische onderzoekers, die spreken van een 'zesde zintuig' bij koppels.

Gedurende de studie stuitte het Australische onderzoeksteam bij proefpersonen, die een goede band hadden met elkaar, op identieke patronen in de hersenactiviteit.

De wetenschappers ontdekten dat het brein en zenuwstelsel van deze 'psychologisch uitgelijnde personen' zo synchroon liepen, dat dit beide partners hielp elkaars gedachten en emoties te kennen.

Vriendschappen

De bevindingen zijn het resultaat van hersen- en hartanalyses die werden uitgevoerd aan de Sydney’s University of Technology. Hieraan namen in totaal 30 personen deel, aldus de Daily Mail maandag.

Volgens de onderzoekers zeggen de uitkomsten van de studie niet alleen iets over de onderlinge verhouding van geliefden, maar werpt het ook nieuw licht op hechte vriendschappen en familierelaties.

"Wanneer beider hersenen in een alternatieve staat raken die synchroon loopt, kunnen we elkaars hersenen en fysiek aanvoelen op een dieper niveau, een zesde zintuig", aldus onderzoekster Trisha Stratford.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie