BAARN - Wetenschappers hebben ontdekt dat het hormoon oxytocine verlegen mensen zelfverzekerder en sociaal vaardiger kan maken.

Oxytocine, ook wel bekend als het liefdes- of knuffelhormoon, zou de sociale vaardigheden van verlegen mensen verbeteren. Bij mensen die van nature al zelfverzekerd zijn, heeft het hormoon volgens de onderzoekers geen effect.
 
Aan het onderzoek werkten 27 gezonde mannen mee. De helft van hen kreeg het hormoon toegediend via een neusspray. De andere helft kreeg een placebo. Vervolgens werd de deelnemers gevraagd een opdracht te doen waarin hun inlevingsvermogen om de gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen, werd gemeten.
 
Sociaal

Ook keken de wetenschappers naar de sociale competenties van de deelnemers. Hiervoor gebruikten ze een AQ-test die normaal wordt gebruikt om autisme op te sporen. Zo ontdekten ze dat oxytocine het inlevingsvermogen verbeterde, maar alleen bij mensen die in de eerste plaats minder zelfverzekerd waren.
 
Volgens een van de onderzoekers, Jennifer Bartz, is verder onderzoek nodig, maar geven de resultaten van dit onderzoek aan dat oxytocine in de toekomst mogelijk gebruikt kan worden om mensen met sociale tekortkomingen te behandelen.