SWIFTERBANT - Bij archeologische opgravingen in het Flevolandse Swifterbant is een graf ontdekt met daarin mogelijk de oudste menselijke resten ooit gevonden in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Flevoland vrijdag gezegd.

In het graf werden menselijke botten aangetroffen die zeer waarschijnlijk van één persoon zijn. Eerdere vondsten die zijn gedaan in Swifterbant, worden gedateerd op 5000 tot 7000 voor Christus. De archeologen gaan onderzoeken of het aangetroffen skelet ook uit die periode stamt.

Het oudste menselijke skelet dat tot nu toe is gevonden in Nederland, is dat van 'Trijntje' uit Hardinxveld-Giessendam. Zij leefde ergens tussen 5000 en 5500 jaar voor Christus. Vrijdag worden de menselijke resten in Swifterbant uit de grond gehaald voor verder onderzoek.

Begrafenis

In de periode waaruit de eerdere vondsten stammen, was het niet vanzelfsprekend dat iemand werd begraven. De persoon die nu is gevonden, kwam blijkbaar wel in aanmerking voor een begrafenis.

Onderzoek van de kuil, het skelet en de aangetroffen voorwerpen moet meer duidelijkheid geven over het begrafenisritueel.

Jagerskamp

De archeologische opgravingen in Swifterbant begonnen in juni en duren tot eind oktober. De restanten van een jagerskamp uit de middensteentijd werden ontdekt tijdens de aanleg van een deel van de nieuwe provinciale weg N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Over een gebied van 6800 vierkante meter wordt tot 4,5 meter diepte gegraven door de archeologen.

Bij de opgravingen zijn inmiddels tienduizenden stukjes vuursteen, speerpunten en haardkuilen ontdekt. Plaatsen waar zo veel vondsten worden gedaan, zijn zeldzaam in Europa, zeker gezien de uitzonderlijk goede staat waarin de aangetroffen voorwerpen verkeren.

Lastig

Het aangetroffen skelet is bijna vergaan en in tegenstelling tot de andere vondsten in Swifterbant wordt het vaststellen van de leeftijd lastig, aldus fysisch antropoloog Steffen Baetsen. Meer dan een zwarte vlek en enkele botresten is er niet te zien bij het graf.

''Het skelet is erg slecht geconserveerd. De botten zijn haast pindakaasachtig en voor koolstofdatering is er waarschijnlijk niet genoeg collageen aanwezig" , aldus Baetsen.

De archeologen hopen de leeftijd alsnog te bepalen door te kijken wanneer het zand in het graf voor het laatst daglicht heeft gezien.

De eerste resten werden eind vorige week ontdekt, maar de archeologen reageerden argwanend en wilden eerst zekerheid dat de resten van mensen waren.

Oudste skelet van Nederland