AMSTERDAM – Een internationaal team van wetenschappers heeft tijdens expedities in Mexico en Afrika twee soorten kikkers en een salamander opgespoord, die als uitgestorven werden beschouwd.

De meest opvallende vondst van de wetenschappers van natuurorganisatie Conservation International is een salamander met de naam Chiropterotriton mosaueri. Het dier was sinds 1941 niet meer waargenomen. De onderzoekers hebben de amfibie ontdekt door af te dalen in een diepe grot in het regenwoud van Mexico.

De kikkersoorten Hyperolius nimbae (voor het laatst gezien in 1967) en Hyperolius sankuruensis (voor het laatst waargenomen in 1979) zijn gevonden in respectievelijk Ivoorkust en de Democratische Republiek Congo. Dat meldt BBC News.

Walkman

De expedities in Mexico en Afrika maken deel uit van een missie die slechts een maand geleden door Conservation International is gelanceerd. Het doel is om te zoeken naar honderd amfibieën die door de meeste wetenschappers worden beschouwd als uitgestorven, maar mogelijk toch nog in leven kunnen zijn.

“De eerste ontdekkingen zijn buitengewoon als je bedenkt hoe lang het geleden is dat deze dieren voor het laatst zijn gezien”, verklaart hoofdonderzoeker Robin Moore.

“Toen de Mexicaanse salamander voor het laatst werd waargenomen, was Glenn Miller nog een wereldster. En de kikker uit de Democratische republiek Congo werd voor het laatst gezien toen Sony zijn eerste Walkman verkocht.”

Verborgen

De opmars van mensen in tropische regenwouden, heeft er volgens de wetenschappers voor gezorgd dat veel amfibieën zich schuil houden in verborgen leefgebieden. Zo komt de herontdekte Mexicaanse salamander waarschijnlijk niet meer buiten de grot voor waarin hij is ontdekt. 

“Dit soort herontdekte dieren hebben geluk gehad”, aldus Moore. “Maar veel andere soorten waar we naar zoeken zijn waarschijnlijk al voorgoed verdwenen."