AMSTERDAM - Bewoners van een dorpje in Laos hebben een saola gevangen. Het gehoornde rund staat bekend als één van de zeldzaamste diersoorten ter wereld.

Bewoners van de provincie Bolikharnxay in Laos hebben de saola begin augustus gevangen en meegenomen naar hun dorp. Er zijn enkele foto’s van het dier gemaakt. Maar toen een onderzoeksteam van de overheid het rund met twee hoorns onlangs wilde bezoeken, bleek het dier al gestorven te zijn, zo meldt Physorg.com.

“De dood van deze saola is onfortuinlijk”, verklaart een woordvoerder van de provinciale natuurbescherming in Laos op BBC News. “Maar het bevestigt tenminste dat het dier in dit gebied nog voorkomt. De regering zal de de pogingen tot bescherming van de soort intensiveren.”

Zeldzaam

Het is voor het eerst dat een soala is gevangen door mensen. Tot nu toe heeft geen enkele bioloog het zeldzame dier ooit in levende lijve gezien. De saola staat daarom bekend als één van de zeldzaamste diersoorten op aarde. De Soala wordt waarschijnlijk ernstig met uitsterven bedreigd.

De soort werd pas in 1992 ontdekt met behulp van camera’s die zijn opgesteld in het oerwoud tussen Laos en Vietnam. Ook werden uitwerpselen van het dier gebruikt voor een DNA-test.

Kritiek

“Ons gebrek aan kennis over de saola is een grote belemmering van onze pogingen om het dier te beschermen”, verklaart bioloog Pierre Comizzoli van het Smithsonian Instituut op BBC News.

De situatie is kritiek”, vult William Robichaud van het IUCN aan. “De vangst van dit dier kan een grote stap zijn in het proces om deze soort beter te begrijpen.”