AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben aangetoond dat het mogelijk is om bacteriële infecties te bestrijden met de hersenen van kakkerlakken en sprinkhanen.

De onderzoekers van de Universiteit van Nottingham zijn er in geslaagd om bij een experiment 90 procent van de resistente bacterie MRSA uit te roeien met hersenweefsel en zenuwstelsels van kakkerlakken en sprinkhanen, zonder daarbij menselijke cellen te beschadigen.

De onderzoeksresultaten kunnen mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen van infecties met bacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. “We hopen dat deze moleculen uiteindelijk kunnen worden verwerkt tot een middel tegen infectie met MRSA en E. Coli”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Lee op nieuwssite Physorg.com.

Dodelijk

De wetenschappers vermoedt dat de stoffen in het brein van kakkerlakken en sprinkhanen sterker zijn dan de huidige antibiotica.

“Een dodingspercentage van 90 procent is erg hoog, zeker omdat ik de substantie verdunde, zodat er maar een heel kein beetje aanwezig was”, aldus Lee op BBC News. “Conventionele antibiotica zorgen alleen voor een vermindering van het aantal bacteriën en laten je immuunsysteem de rest doen. Het is dus erg veelbelovend dat we nu een middel hebben gevonden dat zelfs in een kleine dosis al zo dodelijk is voor bacteriën.”

Onhygiënisch

Vooral kakkerlakken staan al langer bekend om hun sterke weerstand en hun vermogen om te kunnen overleven in onhygiënische omgevingen waarin infecties op de loer liggen.

“Ze moeten een bepaald soort verdediging tegen micro-organismen hebben”, aldus Simon Lee op BBC News. “We denken dat hun zenuwstelsel constant beschermd wordt, want als hun zenuwstelsel het begeeft, gaat het insect onmiddelijk dood.”

Het duurt zeker nog enkele jaren voordat een eventueel antibioticum op basis van insectenhersenen op de markt komt. Het middel moet eerst nog uitgebreid worden getest.