OTTAWA/HOUSTON - Het internationale ruimtestation ISS krijgt voor het eerst een Canadese bevelhebber. Astronaut Chris Hadfield gaat het complex in 2013 leiden. Dat hebben de Canadese ruimtevaartorganisatie CSA-ASC en het Amerikaanse NASA donderdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Hadfield (51) wordt eind 2012 gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Hij verblijft zes maanden in het ISS, de laatste helft als bevelhebber.

In die hoedanigheid is hij onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van de rest van de bemanning en voor het wetenschappelijke onderzoek dat aan boord wordt uitgevoerd.

Het wordt voor de Canadees de derde ruimtereis. In 2001 maakte hij als eerste Canadees ooit een ruimtewandeling. Bovendien is hij de enige Canadees die ooit het Russische ruimtestation Mir heeft bezocht, in 1995.

Frank De Winne

Het ISS is sinds 2000 permanent bemand. Sindsdien hebben voornamelijk Amerikanen en Russen het complex geleid. De Belg Frank De Winne was vorig jaar de eerste Europeaan die de touwtjes van het ruimtestation in handen had.