AMSTERDAM - Bacteriën produceren soms een molecuul waarmee ze zichzelf verzwakken, maar soortgenoten sterker maken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond in een nieuwe studie.

Bacteriepopulaties die het meest resistent zijn tegen antibiotica onderscheiden zich doordat sommige bacteriën zichzelf verzwakken om andere leden van de kolonie sterker te maken.

De sterkere stammen produceren een molecuul genaamd indool. Daardoor boeten ze zelf aan kracht in, maar indool werkt als een soort steroïde voor de zwakkere bacteriën. De overlevingskans van de populatie als geheel wordt daardoor groter.

Vriendjes

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. “We hadden zeker niet verwacht dat we deze ontdekking zouden doen”, verklaart hoofonderzoeker James Collins op nieuwssite ScienceDaily.

“We weten nu dat een bacterie die zelf niet resistent lijkt, toch kan vechten tegen antibiotica met dank aan zijn vriendjes”, aldus Collins.

Resistentiebepaling

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat de resistentie van een kolonie bacteriën niet valt af te leiden uit individuele exemplaren, maar wordt bepaald door de volledige samenstelling van de groep.

“Wanneer we op dit moment de resistentie van een groep bacteriën bepalen, worden we vaak voor de gek gehouden”, aldus Collins.