AMSTERDAM - Wagenmenner Appuleius Diocles uit het oude Rome verdiende in verhouding meer dan moderne sportsterren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een Amerikaanse historicus.

Appuleius Diocles verdiende in de tweede eeuw na Christus met zijn paardenraces het gigantische bedrag van 35.863.120 sestertiën. Dat schrijft professor Peter Struck van de Universiteit van Pennsylvania in het  tijdschrift Lapham's Quarterly.

De historicus heeft het salaris afgeleid uit oude inscripties die het leven van Diocles beschrijven en ook melding maken van de wedstrijden die hij won.

Prijzengeld

In totaal deed Diocles mee aan 4257 wedstrijden, waarvan hij er 1462 won. Daarmee is hij niet de meest succesvolle wagenmenner. Zijn collega Pompeius Musclosus won namelijk maarliefst 3599 wedstrijden. Maar omdat Diocles meer grote races met veel prijzengeld op zijn naam schreef, gaat hij de boeken in als de beste verdiener.

In verhouding heeft Diocles volgens Struck zelfs meer verdiend dan moderne topsporters.Met het bedrag dat hij gedurende zijn loopbaan won, had Diocles in theorie twee maanden lang de salarissen van het complete Romeinse leger kunnen betalen.

Leger

“Als je dat vergelijkt met vandaag de dag door te kijken naar welk bedrag er nodig is om de salarissen van het Amerikaanse leger te betalen, dan kom je uit op 15 miljard dollar (11,75 miljard euro, red.)”, verklaart Struck op Discovery News.

Diocles moest wel hard werken voor zijn geld en liep veel risico. De atleet bestuurde wagens met vier of meer paarden en nam het in races over vier kilometer op tegen andere wagenmenners.

Doden

Veel van de deelnemers waren slaven die tijdens de wedstrijden hun vrijheid konden terugwinnen. Het ging er dan ook ruig aan toe. Volgens Struck vielen er dan ook regelmatig doden tijdens de races.