AMSTERDAM - Vrouwen met baarmoederhalskanker hebben een aanzienlijk grotere kans hun ziekte te overwinnen als zij een behandeling krijgen waarbij de tumor wordt verwarmd.

Dat blijkt uit onderzoek waarop Martine Franckena van het Erasmus MC vrijdag promoveert.

De behandeling waarbij de tumor wordt verwarmd, is een zogenaamde hyperthermiebehandeling waarbij tumorcellen worden verzwakt of gedood door ze te verwarmen tot een temperatuur van 40 to 44 °C.

Als deze wordt uitgevoerd in combinatie met chemo- of radiotherapie verdubbelt zelfs de kans op een positief effect.

Uitgezaaid

Franckena, radiotherapeut in opleiding in het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum, onderzocht voor haar proefschrift de behandelresultaten van bijna vijfhonderd patiënten.

Deze hadden allemaal baarmoederhalskanker die bij aanvang van de behandeling nog niet was uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Bij alle patiënten verbeterde de situatie door hyperthermie, zowel bij degenen die hyperthermie kregen in combinatie met radiotherapie als patiënten die de warmtebehandeling kregen in combinatie met chemotherapie.

Overleving

De combinatie met radiotherapie komt het meeste voor. Bij deze patiënten verdubbelde de kans op overleving.

De combinatie met chemotherapie komt minder vaak voor en wordt gebruikt bij patiënten die de ziekte terugkrijgen na een eerdere behandeling.

Succesvol

Bij deze groep patiënten verdubbelde de toevoeging van hyperthermie de responskans. Dit betekent dat de patiënten beter op de behandeling reageerden.

Uit de onderzoeksresultaten kwam ook naar voren dat hoe hoger de dosis hyperthermie is, hoe succesvoller de behandeling verloopt. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door KWF kankerbestrijding.