AMSTERDAM – Als mensen tijdens het lezen weinig of geen informatie tot zich nemen, is dat te zien aan de manier waarop hun ogen bewegen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Mensen die een boek lezen zonder hun gedachten erbij te houden, bewegen hun ogen nog steeds van links naar rechts over de pagina’s. Maar het tempo waarmee hun pupillen heen en weer schieten, ligt lager.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Boek

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door proefpersonen het boek Sense and Sensibility van Jane Austen te laten lezen, terwijl de bewegingen van hun ogen werden gevolgd door een computer.

Elke keer als de deelnemers aan het experimenten merkten dat hun gedachten afdwaalden, moesten ze op een knop drukken.

Op die manier konden de onderzoekers in kaart brengen hoe de ogen van mensen bewegen als ze lezen zonder informatie op te nemen.

Moeilijke woorden

Normaal gesproken springen de ogen van lezende mensen van woord naar woord, maar blijven hun pupillen iets langer hangen bij moeilijke woorden.

De ogen van afgeleide lezers bewogen volgens hoofdonderzoeker Erik Reichle aanzienijk langzamer van woord naar woord, maar maakten geen onderscheid tussen moeilijke en minder moeilijke woorden.

“Het was alsof ze heel mechanisch voort ploeterden in het boek”, aldus de wetenschapper op nieuwssite Physorg.com.