AMSTERDAM - In de Hortus Botanicus in Amsterdam bloeit sinds maandagavond half zeven de beroemde Victoria-waterlelie. De bloem bloeit slechts twee nachten en opent zich bij schemer, aldus een woordvoerster.

De Hortus heeft maandagavond speciaal de deuren geopend, zodat belangstellenden de 'koningin der waterlelies' kunnen bewonderen in al haar glorie.

De bloem bloeit ongeveer eenmaal per jaar en trekt doorgaans honderden bezoekers.

De Victoria is de eerste nacht wit van kleur. De tweede nacht opent de bloem zich opnieuw, maar is dan roze. Na de tweede nacht sluit de bloem zich en verdwijnt dan onder water.

Buitenvijver

De reuzenwaterlelie is sinds 1859 regelmatig in bloei geweest in de Hortus Botanicus. Sinds 2002 kweekt de Hortus als enige tuin in Nederland een Victoria in een verwarmde buitenvijver.

De lelie in de Hortus is een kruising tussen de Victoria cruziana en de Victoria amazonica die begin 19e eeuw in een zijrivier van de Amazone in Bolivia werd ontdekt.

Deze kruising, de Victoria Longwood hybrid, is goed bestand tegen het druilerige klimaat in Nederland. De plant is in februari uit zaad opgekweekt en in mei overgebracht naar de verwarmde buitenvijver.