AMSTERDAM – De appel is waarschijnlijk 60 tot 65 miljoen jaar geleden ontstaan in Kazachstan. Dat blijkt uit de ontrafeling van het DNA van de vrucht.

Het genoom van de appel bestaat uit 34 chromosomen en 600 miljoen basenparen. Dat schrijft een internationaal team van wetenschappers in het tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers hebben het complete genoom van de appelsoort Golden Delicous in kaart gebracht.

Uit hun studie blijkt dat appels ongeveer 60 tot 65 miljoen jaar geleden in Kazachtstan zijn ontstaan uit een vrucht die als gemeenschappelijke voorouder kan worden gezien van appels, peren en andere fruitsoorten.

Nieuwe soorten

De ontrafeling van het appelgenoom kan mogelijk leiden tot technieken om nieuwe appelsoorten te ontwikkelen. Genen die verantwoordelijk zijn voor eigenschappen als smaak en groei zouden volgens de wetenschappers in de toekomst kunnen worden gemanipuleerd.

“Deze doorbraak zal ons helpen om nieuwe kwaliteitseigenschappen te ontwikkelen en nieuwe producten op de appelmarkt te brengen”, verklaart onderzoeksleider Riccardo Velasco op BBC News.

Kruising

In totaal zijn er op dit moment al 7500 verschillende soorten appels verkrijgbaar. De Golden Delicious is een van de oudste appelsoorten. De vrucht ontstond in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten bij toeval door een kruising.