AMSTERDAM – Het East-London Museum in Zuid-Afrika is van plan om het vermoedelijk enige overgebleven dodo-ei ter wereld te onderwerpen aan een DNA-test.

Volgens de curator van het museum is het mogelijk om de echtheid van het dodo-ei te bepalen door een minuscuul stukje van het ei af te breken en vervolgens het aanwezige DNA te testen.

"We hebben de plicht om het ei te testen en zo de authenticiteit te bewijzen”, verklaart Mcebisi Magadla in de Britse krant The Daily Telegraph. “Als museum kunnen we niet zomaar zeggen dat iets authentiek is, terwijl we het nooit hebben getest.

Kop en poten

Het DNA van het ei kan mogelijk worden vergeleken met het genetisch materiaal van de poten en de kop van een dodo die bewaard zijn gebleven in het Natural History Museum in Kaapstad.

Het dodo-ei kwam in 1915 in het bezit van het East-London Museum. De toenmalige curator ontving het ei van een oudtante, die het op haar beurt weer cadeau had gekregen van een zeevaarder die het eiland Mauritius had bezocht.

Honden

Mauritius was de enige plek op aarde waar de dodo tot de zeventiende eeuw voorkwam. De loopvogel stierf waarschijnlijk uit, omdat zeelui honden, katten en ratten meebrachten.

Deze dieren vielen vermoedelijk veel jonge dodo's aan en roofden eieren uit de nesten, waardoor de loopvogels niet meer konden overleven.