AMSTERDAM – Dinosauriërs zijn waarschijnlijk niet uitgestorven door één meteoriet, maar door meerdere meteorietinslagen. Dat beweren Britse wetenschappers naar aanleiding van bodemonderzoek in een inslagkrater in Oekraïne.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen in Schotland is de aarde 65 miljoen jaar geleden getroffen door tenminste twee meteorieten die na elkaar insloegen.

Ze hebben sporen ontdekt in Oekraïne die er op wijzen dat de natuur op aarde in de tijd van de dinosauriërs twee keer van slag raakte door een meteorietinslag.

Mogelijk zijn de dinosauriërs zelfs gebombardeerd door een meteorietenregen. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.

Meer inslagen

“Het is goed mogelijk dat we in de toekomst bewijzen zullen vinden voor meer meteorietinslagen”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Kelley op BBC News.

Tot nu toe hebben wetenschappers bewijs gevonden voor tenminste één meteorietinslag in de tijd van de dinosauriërs: de zogenaamde Chicxulubkrater in Mexico.

De Britse wetenschappers hebben ook een grote krater in Oekraïne onderzocht, die mogelijk rond dezelfde tijd is ontstaan. Naar aanleiding van historisch bodemonderzoek ter plaatse kwamen ze tot de conclusie dat het klimaat 65 miljoen jaar geleden waarschijnlijk werd beïnvloed door meerdere meteorietinslagen.

Varens

In de omgeving van de zogenaamde krater van Boltysh in Oekraïne vonden ze namelijk sporen van fossiele varens, die na grote natuurrampen vaak stukken land overwoekeren. De varens bleken echter in twee lagen te zijn gegroeid.

Dat wijst er volgens de wetenschappers op dat er twee keer sprake was van wildgroei van varens op aarde na een grote natuurramp.

Nasleep

“We interpreteren de tweede laag varens als de nasleep van Chicxulub-inslag”, aldus Simon Kelley. “Dat suggereert dat de inslagen in Chicxulub en Boltysh niet op hetzelfde moment plaatsvonden. De meteorieten sloegen waarschijnlijk duizenden jaren na elkaar in. De tijd die er tussen zat, wordt aangegeven door de twee lagen varens.”