AMSTERDAM – Kannibalisme onstond niet uit nood, maar omdat mensen hun bestaande dieet wilden aanvullen met een voedingsrijk extraatje. Dat beweren Spaanse wetenschappers in een nieuwe wetenschappelijke studie.

Primitieve mensen van de soort Homo antecessor begonnen waarschijnlijk ongeveer een miljoen jaar geleden hun soortgenoten te eten om hun dieet te verrijken.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Rovira en Virgili in het wetenschappelijk tijdschrift Current Anthropology. Hun onderzoek suggereert dat kannibalisme niet ontstond vanwege voedseltekorten of religieuze rituelen, zoals door veel historici wordt aangenomen.

Beren

De wetenschappers onderzochten fossiele voedselresten en stenen werktuigen van de homo antecessor, die zijn gevonden in de grot Grand Dolina in de buurt van Burgos. Dat meldt Discovery News. De resten van het mensenvlees lagen tussen overblijfselen van andere prooidieren, zoals beren, wolven en vossen.

Uit inkervingen en andere sporen op de botten blijkt dat de homo antecessor zijn menselijke prooien op precies dezelfde manier slachtte en bereidde als ander voedsel. Naast het mensenvlees werden ook voedzame organen uit menselijke lichamen opgegeten, zoals het mergbeen.

Gastronomie

Die onderzoeksresultaten suggereren volgens de wetenschappers dat de kannibalen voedsel in overvloed hadden. Ze zagen het mensenvlees dan ook waarschijnlijk als een voedingsrijk extraatje  en hadden geen religieuze bijbedoelingen.

“Deze gegevens suggereren dat het ging om gastronomische kannibalen”, schrijft hoofdonderzoeker Eduald Carbonell.

Jacht

De homo antecessor leefde in kleine groepen, die waarschijnlijk met elkaar concurreerden. Mogelijk aten de prehistorische mensen hun vijanden op.

Als de ze jaagden op een menselijke prooi waren ze in ieder geval weinig kieskeurig. Ze aten vermoedelijk zowel volwassenen als kinderen. Bij de menselijke voedselresten werden botten van mensen in alle leeftijdsgroepen aangetroffen.