WENEN/ROME - De beroemde ijsman Ötzi, wiens gemummificeerde lijk in 1991 werd gevonden in de Alpen, is daar niet gestorven, maar alleen ceremonieel begraven. Dat stelt de Italiaanse archeoloog Alessandro Vanzetti van de Universiteit van Rome donderdag in de Oostenrijkse krant Die Presse.

Vanzetti heeft het diepbevroren lichaam en de vindplaats vijf jaar lang onderzocht. Hij concludeert dat Ötzi is omgekomen bij een gevecht op lagere hoogte.

Pas maanden later werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar de bergpas, waar hij ongeveer 5300 jaar later zou worden gevonden.

Voorwerpen

Vanzetti baseert zich onder meer op de vele voorwerpen die rond het lichaam van Ötzi zijn gevonden. Die zijn waarschijnlijk meebegraven, zodat hij die in het hiernamaals zou kunnen gebruiken.

Als Ötzi ter plekke was gestorven, zoals wordt aangenomen, zou de tegenstander de bezittingen hebben geplunderd, aldus Vanzetti.

Mummie

Ötzi de IJsman is de oudste mummie van Europa. Door zijn lichaam te bestuderen, hopen archeologen meer te weten te komen over het leven in Europa meer dan drieduizend jaar voor Christus. De wetenschappers hebben onder meer ontdekt waar Ötzi vandaan kwam, wat hij at en wat voor kleren hij droeg.