AMSTERDAM – Oxytocine, een hormoon dat tijdens seks en knuffelen vrijkomt, zorgt niet alleen voor meer genegenheid tussen twee personen. Uit onderzoek blijkt dat het stofje ook een vertrouwensband schept. Toch hebben ongeloofwaardige types er geen baat bij.

De katholieke universiteit in Leuven kwam tot deze conclusie door middel van een experiment. Vrijwilligers kregen neusspray met het hormoon Oxytocine of een placebo en moesten vervolgens meedoen aan een vertrouwensspel.

De deelnemers kregen hiervoor allemaal fictief geld en hadden de keuze dit te delen met een virtuele partner of het zelf te houden. Wanneer ze besloten een deel van het geld weg te geven, werd het bedrag verdrievoudigd.

Onbetrouwbaar

De mensen die oxytocine toe kregen gediend, waren eerder geneigd dit geld te delen ten opzichte van de mensen die een placebo ingenomen hadden, aldus de Times of India, die donderdag over de studie schrijft.

Het hormoon had echter geen effect als de vrijwilliger het geld moest delen met een onbetrouwbaar persoon. Menselijk instinct wordt dus niet onderdrukt door Oxytocine, aldus de wetenschappers.