AMSTERDAM – Wetenschappers hebben Zuid-Afrika de resten gevonden van door mensen gemaakte pijlpunten. De wapens zijn waarschijnlijk 64.000 jaar oud.

De puntige stenen zijn gevonden in oude grondlagen bij de grotten van Sibudu. De stenen bevatten resten van bloed en botten die volgens de onderzoekers van de Universiteit van Johannesburg informatie hebben opgeleverd over de manier waarop de wapens werden gebruikt.

Zo blijkt uit verspreiding van de bloed- en botresten dat de puntige stenen niet waren bevestigd op speren, maar dienden als de uiteinden van pijlen.

De ontdekking bewijst mogelijk dat de technologie die het gebruik van pijl en boog mogelijk maakte, ongeveer 20.000 jaar eerder ontstond dan tot nu toe werd aangenomen. Dat schrijven de onderzoekers in in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity.

Lijm

Op de pijlpunten zijn ook resten van een lijmachtige substantie aangetroffen. De wetenschappers vermoeden dan ook dat de stenen werden vastgemaakt op houten schachten.

“De aanwezigheid van lijm suggereert dat mensen in staat waren om samengesteld gereedschap te produceren”, verklaart hoofdonderzoeker Marlize Lombard op BBC News. “Dit gereedschap bevatte verschillende elementen die werden geproduceerd uit verschillende materialen die aan elkaar werden gelijmd om één voorwerp te maken.”

Sociale vaardigheden

Volgens de wetenschappers verraadt het gebruik van pijl en boog veel over de cognitieve mogelijkheden van de mensen die 64.000 jaar geleden leefde.

“Het jagen met pijl en boog vereist een planning in meerdere fases, het verzamelen van materiaal en het ontwikkelen van gereedschap”, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Antiquity. “Ook beschikten deze mensen waarschijnlijk al over een groot arsenaal aan sociale en communicatieve vaardigheden.”