AMSTERDAM – Wetenschappers hebben op het eiland Borneo één van de kleinste kikkersoorten ter wereld ontdekt. De dieren hebben ongeveer hetzelfde formaat als een erwt.

De mini-kikkers zijn tussen 10 en 12 millimeter groot en werden voor het eerst ontdekt in de buurt van de berg Mount Merapi op Borneo. De soort heeft de naam Microhyla nepenthicola gekregen, zo meldt persbureau Reuters.

De kikkers zijn vernoemd naar een bekerplant. Ze leggen hun eieren namelijk in grote bekerplanten, zodat jonge kikkervisjes in het vocht van de bekerplant kunnen zwemmen.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Malaysia Sarawak in het wetenschappelijk tijdschrift Zootaxa.

Museums

De mini-kikkers zijn al eerder opgedoken in museums en verzamelingen, maar de soort is volgens hoofdonderzoeker Indraneil Das nooit correct geïdentificeerd.

“Wetenschappers dachten waarschijnlijk steeds dat het om jonge kikkers van een andere soort ging, maar het blijken volwassen dieren te zijn van een nog niet ontdekte micro-soort”, aldus Das.

Kleed

De wetenschappers kwamen de mini-kikkers op het spoor door de roep van de mannetjes. De dieren maken bij zonsopgang een raspend geluid.

De onderzoekers bestudeerden de amfibieën uiteindelijk door ze op een wit kleed te laten springen. Het geluid dat de mini-kikkers maken is hier te beluisteren.