NIJMEGEN - Iedereen die tijdens een vergadering of de les op school een poosje is afgedwaald heeft in het vervolg een excuus: ''Ik lette echt wel op, maar er kwam een alfagolf langs.''

Alfagolven houden het verwerken van informatie in de hersenen tegen, zo heeft biologisch psycholoog Hanneke van Dijk van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekt.

Van Dijk wilde weten hoe het kan dat mensen soms echt een gedeelte van de informatie niet hebben gehoord, terwijl ze gewoon aanwezig waren en ook niks anders deden.

Door scanonderzoek bij het Donders Institute for Brain and Cognition in Nijmegen vond ze uit dat de hersenen maar voor één onderwerp tegelijk aandacht kunnen hebben.

Zogenoemde alfagolven, onbewuste elektrische prikkels die het juiste hersengebied zijn werk laten doen, zorgen ervoor dat niet alle informatie uit de omgeving tegelijk verwerkt moet worden.

Concentreren

Alfagolven zorgen er ook voor dat een mens zich op één onderwerp extra goed kan concentreren. Maar kennelijk heeft een mens die alfagolven niet altijd onder controle, wat wegdromen tijdens een gesprek verklaart.

Van Dijk promoveert woensdag op haar onderzoek. Ze zoekt nu verder of alfagolven mogelijk een rol spelen bij de aandachtsproblemen die regelmatig voorkomen bij Parkinsonpatiënten.