AMSTERDAM – Hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is in staat om zich te verstoppen in het hersenvocht van patiënten. Dat hebben Zweedse wetenschappers aangetoond.

Zogenaamde hiv-remmers kunnen ervoor zorgen dat het virus verdwijnt uit het bloed van besmette mensen. Maar na zo’n behandeling houdt het virus zich vaak schuil in de hersenen van patiënten.

Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Göteborg, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

“De antivirale behandeling van het brein is gecompliceerd”, verklaart hoofdonderzoeker Arvid Eden. “Dat komt voor een deel omdat de hersenen worden omgeven door een beschermend laagje dat bepaalt in welke mate medicijnen worden binnengelaten.”

Schoon bloed

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door de hersenen te onderzoeken van enkele tientallen hiv-patiënten die waren behandeld met hiv-remmers. Bij tien procent van de proefpersonen bleek hiv zich schuil te houden in hun hersenvocht, terwijl hun bloed wel volledig ‘schoon’ was.

De uitkomsten van de studie suggereren dat de effecten van hiv niet volledig kunnen worden onderdrukt met de huidige medicijnen. Het is niet duidelijk of de aanwezigheid van het virus in de hersenen kan leiden tot complicaties.

Nieuwe behandelingen

“Maar naar mijn mening moeten we de effecten op het brein in ogenschouw nemen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en strategieën voor het behandelen van hiv”, aldus hoofdonderzoeker Eden.