AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een specifiek gen samenhang vertoont met de hoogte van de schulden die mensen hebben.

Het MAOA-gen heeft volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië grote invloed op de manier waarop mensen geld uitgeven.

Mensen die beschikken over een actieve en een 'luie versie' van het gen hebben gemiddeld 7,8 procent meer schuld op hun creditcard dan personen die twee actieve versies van het gen hebben.

Wanneer mensen twee luie versies van het MAOA-gen bezitten, hebben ze gemiddeld zelfs 15,9 procent meer schulden. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Scientific American.

Impulsiever

Het MAOA-gen is verantwoordelijk voor de productie van een enzym dat zorgt voor de afbraak van neurotransmitters (moleculen die signalen aan de zenuwen doorgeven).

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat minder efficiënte versie van het gen mensen over het algemeen impulsiever maakt.

Omgevingsfactoren

De onderzoekers zijn erg verrast over de gemeten link tussen het MAOA-gen en de schulden van mensen.

Wel waarschuwen ze dat het onmogelijk is om op basis van alleen het betreffende gen te bepalen of iemand schulden heeft of niet. Er zijn namelijk nog veel meer genen en omgevingsfactoren die invloed hebben op het financiële gedrag van mensen.