AMSTERDAM - In Gelderland heeft een onderzoeker een albino vleermuis aangetroffen. Dergelijke vleermuizen worden niet vaak waargenomen, meldt de Zoogdiervereniging donderdag.

De huid van de albino vleermuis is erg bleek, maar de haren zijn donkerder dan die van een witte vleermuis.

Een witte vleermuis is niet per definitie een albino. Van de ruim duizend soorten vleermuizen in de wereld zijn twee soorten - in Midden- en Zuid-Amerika- van nature wit.

Deze dieren verschuilen zich overdag onder bladeren van bananenplanten, die een beetje licht doorlaten. Daardoor kleuren deze witte vleermuizen ook lichtgroen, zodat ze zijn gecamoufleerd.

Verrast

Vleermuisonderzoeker René Janssen was erg verrast toen hij de 'Eptesicus serotinus' ving. "Ik had die avond al vijftien laatvliegers gevangen, toen opeens dit dier in het mistnet hing", zegt hij op de website van de Zoogdiervereniging.

"Echt heel cool, aan de rode ogen kun je goed zien dat het een albino is. Het zoogdier is na een fotosessie weer losgelaten.

Pigment

Bij albinisme ontbreekt bij de geboorte het pigment melanine in haar of huid, wat resulteert in een gedeeltelijke of geheel witte huid en rode ogen. De huid is erg gevoelig voor de zon en verbrandt snel, maar dat is voor nachtdieren als vleermuizen niet zo'n probleem.

Het tegenovergestelde van albinisme is melanisme, een teveel aan donkere pigmenten. Bij vleermuizenonderzoek in Zuid-Limburg werden eerder bijna zwarte vleermuizen gevangen, terwijl die soort normaal een roodbruine vacht heeft.