AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk het oudste gesteente op aarde ontdekt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De gestolde lava is gevonden op Groenland en het Canadese Baffin Island. Uit geochemisch onderzoek blijkt dat het gesteente waarschijnlijk 4,54 miljard jaar oud is.

Dat schrijven wetenschappers van het Carnegie Instituut in Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Als de uitkomst van het onderzoek klopt, is het lava gevormd tijdens de formatie van de aarde - net na het ontstaan van de aardkern, maar nog voor de vorming van de aardkorst.

Toneel

“Dit was de sleutelfase in de evolutie van de aarde”, aldus onderzoeker Richard Carlson op nieuwssite ScienceDaily. “Het toneel werd gevormd voor alles dat later kwam. De primitieve aardmantel die we hebben gevonden, is de bron van al het magma en alle verschillende gesteentes die we vandaag de dag op aarde zien.

Het 4,54 miljard jaar oude gesteente is twee jaar geleden al ontdekt door onderzoeker Matthew Jackson van de Universiteit van Boston. De gestolde lava kwam vermoedelijk 60 miljoen jaar geleden vrij bij een vulkanische uitbarsting, maar ontstond dus al miljarden jaren eerder in de aardkern.

Zekerheid

De wetenschappers zullen meer onderzoek gaan verrichten om de leeftijd van de lava te onderbouwen. Pas daarna kan met zekerheid worden gesteld dat het gesteente al voor het ontstaan van de aardkorst werd gevormd.